Понедельник, 29.04.2024, 05:46
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Февраль 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Мини-чат
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Февраль » 11 » Тибетската гъба, която се отглежда в мляко :: Гастрит гъби
07:47

Тибетската гъба, която се отглежда в мляко :: Гастрит гъби





Извадка от статията на кандидата на биологичните науки, специалност онкология, Наталия Александрова.
в "Около света"

Неизменен атрибут на здравословен начин на живот на съвременния човек са различни кисели млека, те са обичани от хората от всички възрасти.

За разлика от кисело мляко, в производството на който участват само бактерии - "Българска Bacillus» (Lactobacterium Bulgaricum ") и Streptococcus thermophilus, - в кефира " живия компонент " е сложна смес от бактерии и гъбички. Млечнокиселите стрептококи и бактерии, оцетните бактерии и дрожди заедно образуват конгломерат, който се наричат кефирени зърна. Симбиозата между живите организми в кефирените зърна е толкова сложна, че до край на е анализирана. Обединените организми се държат като един организъм: заедно растат и се размножават, и предават своята структура и свойства на следващите поколения гъби. Зърната са твърди, еластичен, и ако се почистят на течността, те повече напомнят на дефектната партида от малки топчета каучук.

Топчетата "работят" бързо. Стандартната технология на кефира отнема не повече от един ден. Първо се предоставя идеални условия за бактериалния компонент - температурата не е под 20 ° С, за 10-12 часа. След това кефира се охлажда до 14-10 ° C и се оставя за още 10 часа, за да "работят" дрождите.

Подобно на всички останали млечни продукти, не преминали стерилизация кефирът е жив и изисква подходящи грижи. Той спада към категорията на бързо развалящи се продукти. Кефирът може да се съхранява 1, 2 или 3 дни след добавянето на културата. Свойствата му се променят толкова драстично, че еднодневния кефир има релаксиращ ефект върху червата, а тридневния - запичащ. Защото "с възрастта" кефирът става кисел, стария кефир е противопоказан при пациенти с язви и хора с висока киселинност.

Няма точни данни какъв процент от алкохол се съдържа в кефира. Вероятно, защото този процент варира значително, като се започне от незначителен - стотни от процента в еднодневния кефир и до 4% (с достатъчно търпение, можете да изчакате и 7%) в прокисналия. По тази причина, тридневния кефир не се препоръчва за малки деца.. За дете с тегло 13 килограма, не е фатално, но на черния дроб и мозъка се отразява. По същата причина, не трябва да пият тридневен кефир хора с епилепсия и други психични заболявания.

Получава се, че по отношение на кефира има "двоен стандарт". От една страна, той се рекламира като една прекрасна детска храна и напитка за бременни жени, пазител на нашето здраве. От друга - той е включен в списъка на напитки, след употребата на които могат да те "засекат" от КАТ.

Кефирените зърна - са сложна симбиоза от няколко вида микроорганизми: млечни стрептококи и бацили, оцетни бактерии и дрожди. С помощта на тези зърна може всеки ден да се прави кефир у дома . За да се размножава, трябва да се даде на "почивка" на кефирените зърна: Изплакнете ги и ги оставете за няколко дни в чиста вода.

Кефирът има успокояващо действие. Поради това, преди изпит, изискващ бърза реакция (например, преди тест, когато имате 100 минути, за да отговори на 100 въпроса), е по-добре да не се използва. Но след изпита, кефирът ще ви помогне да се отпуснете.

Кефирът е продукт на смесена ферментация, млечно киселина и алкохолна. Хапвайки млечна захар (лактоза), бактериите произвеждат млечна киселина, а дрождите отделят алкохол и въглероден диоксид. Млечната киселина стимулира секрецията на стомашен сок, повишава съкращенията на чревната стена, подобрява обмяната на веществата. Млечната киселина също е полезна за здравето на хората с алергии.

Млечният протеин (казеин) в процеса на ферментация се разпада на прости съединения, къси пептиди, които се усвояват по-добре и три пъти по-бързо. В допълнение, много от млечнокиселите бактерии произвеждат витамини C, B, B2, както и пептиди с изразено антимикробно действие, понижаващо растежа на вредните микроорганизми, включително патогени на стомашно-чревни заболявания и туберкулоза. Тези пептиди са способни да убиват, например, Helicobacter Pylori - бактерии, отговорни за развитието на язвата.

Друг компонент на кефира, въглеродната киселина, намалява повишена раздразнителност на лигавицата на стомаха и насърчава по-доброто усвояване храната. Кефира се препоръчва да се пие от хора с колит, гастрит, заболявания на черния дроб, бъбреците и белите дробове, бронхит, анемия, атеросклероза, инфаркт на миокарда, хипертония. Той помага при синдрома на хронична умора, нарушения на съня и неврози.

Днес много научни изследвания са посветени на антираковите свойства на кефира. Установено е, че за тези свойства са отговорни полизахаридите, съдържащи се в него. Те възпрепятстват растежа на раковите клетки, забавят разпространението на метастазите. Антираковите свойства на кефира са потвърдени в експериментите с животни, с рак на белия дроб, гърдата, дебелото черво и меланом.

Има и опити да се приписва на кефира способността за намаляване на нивата на холестерола. Но все още данните за това са противоречиви и някои учени не откриват по-ниски нива на общия холестерол или неговите компоненти (HDL и ниска плътност) при хора след кефирена диета.

Наталия Александрова, 09.24.2009



Источник: www.bg-mamma.com
Просмотров: 419 | Добавил: abefor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0