Суббота, 20.04.2024, 18:31
Приветствую Вас Гость | RSS
Меню сайта
Форма входа
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Наш опрос
Оцените мой сайт
Всего ответов: 0
Мини-чат
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Октябрь » 8 » Гастрит харчування. ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ
16:59

Гастрит харчування. ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ





ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ВНУТРІШНІХ ОРГАНІВ
ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГАСТРИТІ
ДІЄТИЧНЕ ХАРЧУВАННЯ ПРИ ХРОНІЧНОМУ ГАСТРИТІ З ПІДВИЩЕНОЮ СЕКРЕТОРНОЮ ФУНКЦІЄЮ ЗАЛОЗ ШЛУНКА

Важлива причина захворювання — неправильний режим харчування та невідповідність принципам раціонального харчування. При дієтотерапії хронічного гастриту з підвищеною секреторною функцією важливо враховувати фазу захворювання. При загостренні або неповній ремісії слід суворо притримуватися дієти. При відсутності загострення (фаза ремісії) хронічний гастрит не потребує дієтотерапії, а тільки відповідність режиму і принципам раціонального харчування.
Однак слід пам'ятати, що зловживання продуктами, які є сильними збудниками шлункової секреції, може бути причиною загострення.
До сильних збудників шлункової секреції належать наступні харчові продукти і страви:
* багаті екстрактивними речовинами м'ясні і рибні бульйони, відвари грибів і овочів;
* всі смажені страви;
* тушковані у власному соку м'ясо і риба;
* м'ясні, рибні, грибні, томатні соуси;
* солене або бужене м'ясо і рибопродукти;
* солені, мариновані і квашені овочі і фрукти;
* м'ясні, рибні, овочеві консерви, особливо з томатною заправкою;
* яйця, зварені натвердо, особливо жовток;
* житній хліб і вироби із здобного тіста;
* кислі і недостатньо спілі овочі і фрукти;
* пряні овочі, приправи і прянощі;
* кисломолочні продукти з підвищеною кислотністю, знежирене молоко і молочна сироватка;
* несвіжі або перегріті харчові жири;
* кава, особливо чорна;
* всі напої, які містять вуглекислоту (квас, газована вода та ін.);
* алкоголь.
Всі ці страви слід виключити із свого раціону.
При загостренні або неповній ремісії хронічного гастриту рекомендується наступна дієтотерапія.
МЕТА ДІЄТИ — механічне і термічне щадіння враженого органа в умовах повноцінного харчування.
РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ: 5-6 разів на день. Виключаються дуже холодні (температура нижче 15°С) і дуже гарячі страви і напої (температура вище 65°С). Перед сном — склянка молока або вершків.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ ЇЖІ: варіння у воді, овочевому відварі і в інших рідинах; приготування на парі, варіння з наступним смаженням у духовці.
НЕ РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ: великі об'єми вживаної їжі; страви, приготовані шляхом смаження і запікання з кіркою; продукти, багаті грубою клітковиною (бобові, гриби, хліб із муки грубого помолу, житній та інший свіжий хліб, вироби із здобного тіста), а також багаті сполучною тканиною — м'ясо з фасціями і сухожиллям.
ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ: м'ясо; несвіжі або перегріті харчові жири; кулінарні жири, маргарин, грибні бульйони і соуси; щі, окрошка, борщі, гострі і солоні закуски; квашені і мариновані овочі і плоди; закусочні овочеві, м'ясні і рибні консерви, особливо в томатній заливці; копченості (рибні, м'ясні); кислі і не досить стиглі фрукти і ягоди; кисломолочні продукти з підвищеною кислотністю, молочна сироватка, зварені натвердо яйця.
ЗАБОРОНЯЮТЬСЯ: цибуля, часник, ріпа, редис, морква, щавель, шпинат, хрін, квасоля, аґрус, смородина, винні ягоди; оцет, гірчиця; кава чорна, перець гострий.
ОБМЕЖУЮТЬ: огірки, білокачанну капусту; прянощі; какао, шоколад. Повністю виключають алкоголь.
РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ:
— хліб і мучні вироби: хліб пшеничний із муки першого і другого сортів (вчорашньої випічки або підсушений), сухий бісквіт, сухе печиво «Марія», «Шкільне»; 1-2 рази в тиждень — нездобні, добре випечені булочки, печені пиріжки з яблуками, рибою або джемом, ватрушки з сиром;
— суни: молочні, слизисті, із добре розварених круп (геркулес, манка, рис, гречка та ін.); овочеві супи на овочевому відварі з добавленням вермішелі; молочні супи-пюре із овочів. Муку для супів підсушують без жиру, супи заправляють коров'ячим маслом, яєчно-молочною сумішшю, вершками;
— риба: нежирна річкова (крім червоної), а також морська (риба-меч, тріска, морський окунь, сайра, сріблястий хек та ін.) у вигляді парового суфле або у відварному вигляді (перед тим рибу звільняють від шкіри); парові котлети, кнедлі, фрикадельки, рибне пюре.
Іноді дозволяється шматок червоної риби, трохи ікри.
— яйця: 1-2 яйця в день (м'які), у виді парових або листових омлетів; збиті білки — сніжки;
— молоко і молочні продукти: до 4-5 склянок у день незбираного молока (якщо немає непереносимості). Якщо після прийому молока появляються урчання в животі, здуття, нестійкий рідкий стілець, то ютрібно попробувати вживати молоко з чаєм або кашею, навпіл з водою, в молочному супі, киселі, желе або вершках;
— сири: свіжі нежирних, м'яких сортів; сир — незамінний продукт. Слід вживати прісний, некислий сир, розтертий з молоком і цукром, різні страви із сира — парові або запечені сирники, сирний пудинг; запіканка (без кірочки);
— крупи: можна використовувати всі крупи (тільки пшоно необхідно пропускати через м'ясорубку): геркулес, гречану, рисову, манну в вигляді молочних супів або розсипчастих каш з добавленням молока.
Рекомендуються вермішель (бажано домашнього приготування, гонка), макарони дрібно рублені, відварні.
— жири: коров'яче несолене масло, можна топлене вищого сорту рослинні олії - в страви і для приготування їжі.
— овочі: відварна картопля, морква, буряк, цвітна капуста, обмежено — зелений горошок; ранні диня і кабачки; дрібно нашинкований кріп — у страви; спілі некислі помідори;
— закуски: салат із відварних овочів, риби; заливна риба на овочевому відварі; червона і чорна ікра, іноді вимочений нежирний оселедець; негострий сир;
— фрукти: печені, сирі терті; сирі (без шкірки); м'які і солодкі сорти яблук, груш; при переносимості - солодкий виноград (без шкірки і кісточок); відвар шипшини і картоплі; дріжджовий напій, джеми із слив та спілих солодких ягід, соки із солодких ягід і фруктів.
— солодкі страви і солодощі: мармелад, зефір, пастила, варення, сніжки, молочний кисіль і мед. При підвищеній секреції за 1,2-2 години до їжі можна приймати мед з теплою водою. Однак не слід захоплюватися солодкими стравами. При нормальній масі рекомендується не більше 50-60 г цукру на день, включаючи цукор, який міститься в конфетах, кондитерських виробах. Для людей похилого віку ця норма становить 30-50 г. Особи, схильні до повноти, повинні виключити цукор повністю.
При значних нервових вегетативних порушеннях (пітливість, серцебиття, печія, кисла відрижка, шлункова гіперсекреція, болі, схильність до спазмів, дискінезія кишок і жовчних шляхів) необхідно значно обмежити вуглеводи (до 150-200 г в день) в основному за рахунок легкозасвоюваних (цукор, мед, варення). В цьому випадку слід дещо збільшити вміст білка тваринного походження.
— підливи: молочна підлива (бешамель) без пасерування муки, з додаванням коров'ячого масла, сметани; підливи фруктові, молочно-фруктові.
— спеції: в невеликій кількості зелена петрушка і кріп, лавровий лист, кориця, гвоздика.
— напої: лужні мінеральні води без вуглекислоти, неміцний чай (особливо з молоком), слаба кава і какао з молоком, киселі, муси, желе із солодких плодів, соків, соки із солодких фруктів і ягід, відвар шипшини, дріжджовий напій.
Для нормального функціонування органів травлення необхідні натуральні харчові волокна, які в більшій кількості містяться в пшеничних висівках, менше — в геркулесі, горіхах, овочах, фруктах. Використання пшеничних висівок — хороший засіб профілактики і лікування закрепів, захворювань жовчного міхура, ожиріння, цукрового діабету. Крім того, пшеничні висівки багаті вітамінами групи В, магнієм, калієм; знезаражують і адсорбують токсичні речовини, які утворюються в результаті травлення.
Пшеничні висівки можна використовувати в натуральному вигляді (1-2 столові ложки) або готувати страви із них. При загостреннях хвороби висівки вживати протипоказано.
При загостренні або неповній ремісії рекомендуються добре розварені каші, особливо із Геркулеса і гречаної крупи. Норма крупи на добу для працюючих — 40-60 г, для непрацюючих людей 30 г.
Приготування пшеничних висівок: 1-2 столові ложки висівок запарити окропом і настояти протягом 30 хвилин. Розділити на чотири порції і з'їсти протягом дня. Слід приймати в перервах між сніданком, обідом і вечерею, запиваючи молоком, водою.






Источник: slavutych.org.ua
Просмотров: 577 | Добавил: abefor | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0